Z tej mąki będzie chleb!
Domowe wypiekanie chleba to ogromna przyjemność i satysfakcja - szczególnie wtedy, kiedy wyciągamy z piekarnika pachnące, rumiane pieczywo. By nasz wypiek był udany, należy wybrać do niego odpowiednią bazę. Mąka Na Chleb z serii „Domowa Piekarnia” od Młyna Jaczkowice sprawi, że chleb będzie pyszny.
Zapewne większość z nas nie wyobraża sobie śniadania bez świeżego, chrupiącego pieczywa, które jest podstawą również innych naszych posiłków. Nie bez przyczyny - wielu obcokrajowców uważa bowiem nasz chleb za najlepszy na świecie. Podstawą dobrego chleba jest wykorzystanie w trakcie jego wypieku wysokiej jakości składników – a według piekarzy najważniejszy jest wybór mąki.
Wiesz, co jesz
Mąka Na Chleb typu 750 z serii „Domowa Piekarnia” do tej pory była wykorzystywana tylko w profesjonalnych piekarniach, jednak aktualnie każdy z nas może użyć jej jako składnik domowych wypieków. Stanowi szczególną gratkę dla tych, którzy świadomie wybierają to, co jedzą, oraz zwracają uwagę na wysoką jakość produktu. To mąka typu 750, o wysokiej zawartości popiołu (do 0,85%), a więc jest bogatsza w składniki odżywcze od mąk z wysokiego przemiału. Dzięki dobrym właściwościom wiążącym idealnie nada się do domowego wypieku chleba, ale i również ciasta na pizzę.
Dolnośląskie, urodzajne gleby sprawiają, że rosną na nich najlepsze odmiany pszenicy. Mąka Na Chleb z serii „Domowa Piekarnia” powstaje w dolinie Odry, w otoczeniu żyznych ziem, których plony przyczyniają się do tego, że jakość produktów od Młyna Jaczkowice jest na najwyższym poziomie.
Mąka Na Chleb z serii „Domowa Piekarnia” ma kremowo-białą barwę i po upieczeniu nadaje pieczywu wyjątkowego, złotego koloru. Jest dobrym źródłem błonnika oraz witamin z gruby B, E a także soli mineralnych. Mąka chlebowa jest mąką wysokoenergetyczną. Można stosować ją również do zagęszczania sosów i przyrządzania zasmażek.
Samodzielne wypiekanie pieczywa to zdrowsza alternatywa dla sklepowych produktów. Dzięki temu, możemy w prosty sposób wpłynąć na prawdziwą unikatowość smaku naszych wypieków, dodając do nich przeróżne ziarna, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, mak, czarnuszkę, a nawet suszone pomidory. Dodatkowym atutem domowego chleba jest brak zbędnych składników konserwujących, co wpływa nie tylko na nasze doznania smakowe, ale również i zdrowie.
Mąka Na Chleb z linii Domowa Piekarnia z Młyna Jaczkowice jest niezawodnym pomocnikiem przy domowym wypieku chleba. Dzięki niej każde pieczywo będzie niezwykle smaczne, a domownicy zachwycą się naszym piekarniczym kunsztem.
Domowy chleb
Składniki:
700 g „Mąki na Chleb” Domowa Piekarnia
450 ml ciepłej wody
7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy drożdże, sól, cukier, olej i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut aż do osiągnięcia gładkiej i elastycznej konsystencji. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce , przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu znowu wyrabiamy ciasto i formujemy chleb. Przekładamy na pospaną mąką blachę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 st. C. i pieczemy przez około 35 minut.
Nadesłał:
GutPR
|