Współczesne Wyzwania Dietetyka – relacja z konferencji
13 kwietnia w Warszawie odbyła się I Konferencja Naukowa Instytutu Edukacji Żywieniowej. O Współczesnych wyzwaniach dietetyka dyskutowało ponad 20 prelegentów oraz gości specjalnych. Wydarzenie zgromadziło blisko 400 uczestników, którzy brali w nim udział na żywo lub śledząc transmisję online. 6 wykładów ekspertów, 3 praktyczne warsztaty oraz 3 debaty z uczestnikami - oto, co czekało na dietetyków, którzy wzięli udział w sobotniej konferencji w budynku Uniwersytetu SWPS. Podczas spotkań rozmawiano m.in. o żywieniu osób z zespołem jelita nadwrażliwego, pacjentów onkologicznych i kardiologicznych.
- Styl życia populacji Polski pozostawia wiele do życzenia, jeżeli chodzi o troskę o układ krążenia. Rosnąca epidemia otyłości - choroby dietozależne oraz cywilizacyjne - sprzyja występowaniu zgonów spowodowanych zawałem lub udarem. Zmiana nawyków żywieniowych jest kluczowa dla zmniejszenia umieralności na choroby układu sercowo-naczyniowego - mówił podczas swojego wystąpienia prof. Marek Naruszewicz.
Eksperci poruszali także zagadnienia związane z dietetyką sportową, nowoczesną diagnostyką, dietami eliminacyjnymi czy wsparciem psychologicznym.
- Dietoterapia chorób onkologicznych opiera się nie tylko na zastosowaniu odpowiednich zabiegów żywieniowych. Bardzo ważną rolę pełni także aspekt psychologiczny podczas pracy z chorym. Zrozumienie oraz rozmowa mogą poprawić efekty leczenia nie tylko szpitalnego, ale także psychicznego - stwierdziła jedna z ekspertek debaty.
Prelegenci pochylili się ponadto nad czysto prawnymi aspektami wykonywania zawodu dietetyka.
- Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się debata dotycząca regulacji zawodu dietetyka - mówi Marzena Lamont, Dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej. - Zamierzamy kontynuować ją na kolejnych konferencjach, wspierając w działaniach Związek Zawodowy Dietetyków i Żywieniowców.
To właśnie kwestia prawna jest jednym z większych wyzwań, z jakimi musi mierzyć się polskie środowisko dietetyczne. Nasze przepisy pozwalają bowiem prowadzić terapię osobom bez odpowiednich kwalifikacji, co niesie za sobą spore zagrożenia dla zdrowia, a w skrajnych przypadkach, nawet dla życia pacjentów. Takie spotkania to kolejny mały krok w kierunku zmian na lepsze.
- Zdecydowanie możemy powiedzieć, że jesteśmy zadowoleni z konferencji, tak jak i nasi odbiorcy, co uznajemy za duży sukces! Zaproszeni goście podzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem, a po wydarzeniu uczestnicy podkreślali wartość merytoryczną prezentowanych treści - podsumowuje Marzena Lamont, organizatorka Konferencji.
Instytut Edukacji Żywieniowej to organizacja, w skład której wchodzi zespół ekspertów z dziedziny dietetyki. Oferuje szkolenia online, a także ogólnopolskie konferencje naukowe, podczas których poruszane są najbardziej aktualne zagadnienia związane z żywieniem. Kolejna planowana jest już w listopadzie.
Nadesłał:
publicum
|