Orientalna pizza z hummusem i cieciorką
Kuchnia Orientu stworzona została z myślą o wspólnych posiłkach w dużym gronie. Ponieważ większość bliskowschodnich dań smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, doskonale nadają się na przekąski podczas domowych imprez.
Zaskocz swoich bliskich orientalną pizzą z hummusem, po której nie zostanie na talerzu ani okruszek!
Gospodarz imprezy ma przed sobą niełatwe zadanie – posprzątać mieszkanie, przygotować muzykę, a często i pobiec do sąsiadów po dodatkowe krzesła. Nic dziwnego, że w obliczu tylu obowiązków, często z braku czasu decydujemy się sklepowe przekąski. Proponujemy kompromis – przepis na orientalną pizzę, która gości zachwyci i nasyci. Każdy z dodatków wykorzystać możesz jako osobną przystawkę, dzięki czemu zaoszczędzisz dużo czasu, przygotowując jednocześnie pyszne i zróżnicowane imprezowe menu.
Szybka orientalna pizza z hummusem
Składniki:
· Chlebki naan, 8 sztuk (lub więcej)
· Hummus z tahini marki Jasmeen, dwie puszki
· 2 łyżeczki papryki wędzonej
· 2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
· 1-2 ząbki czosnku
· 5-6 suszonych pomidorów
· Kilka kropli soku z cytryny
· Ciecierzyca w zalewie marki Jasmeen, dwie puszki
· 2 łyżki oliwy z oliwek
· Świeża kolendra i/lub szczypiorek do przybrania
· Sól, pieprz, chilli etc. do smaku
Przygotowanie:
· Piekarnik nastaw na 200 stopni C.
· Ciecierzycę odsącz na sicie (zalewę możesz wykorzystać do przygotowania rozmaitych sosów, warto więc ją zachować). W dużej misce dokładnie wymieszaj ziarenka z oliwą z oliwek, ostrą lub słodką papryką i solą. Przesyp ziarna na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, i wstaw do piekarnika na 20-25 minut, najlepiej z termoobiegiem, aż ziarenka będą zarumienione i chrupiące. Po uprażeniu odstaw do ostygnięcia.
· Podczas gdy praży się cieciorka, przygotuj hummus, dzieląc go na trzy części. Jedną z nich zblenduj z wędzoną papryką, drugą z dodatkiem suszonych pomidorów (jeśli są w oleju, odsącz je przed blendowaniem), a trzecią z czosnkiem. Do każdego hummusu dodaj kilka kropli soku z cytryny.
· Chlebki naan posmaruj warstwą wybranego hummusu i posyp uprażoną cieciorką. Przybrane pizze podgrzej w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp pizze świeżą kolendrą i/lub szczypiorkiem.
· Pozostały hummus podać możesz w miseczkach wraz z pokrojonymi w słupki warzywami. Nadmiar prażonej cieciorki zniknie równie szybko!
Nadesłał:
38PR
|