Mrożone dania gotowe: hit czy kit?
O ile mrożone warzywa i owoce cieszą się dobrą prasą, o tyle gotowe dania, które są nie mniej istotnym segmentem produktów mrożonych muszą mierzyć się z niekoniecznie korzystnymi opiniami. Producent mrożonek FRoSTA mówi, jak jest naprawdę. A jest pysznie, pożywnie i naturalnie.
Po pierwsze, z wielką fantazją
Oferta mrożonych dań gotowych jest coraz bogatsza. Producenci wychodzą naprzeciw wielu potrzebom konsumentów. Mrożone dania gotowe to od dawna coś więcej niż pierogi czy pizza. W sklepowych zamrażarkach czekają potrawy dla fanów kuchni orientalnej, np. Nasi Goreng, Asian Wok with Chicken czy wegan - Wok Mango Curry, Chili con Quinoa… Te propozycje to idealna alternatywa dla niezdrowych przekąsek czy ominięcia posiłku z braku czasu. Ciężko znaleźć wymówkę, mając pod ręką coś pysznego, co nie wymaga godzin przygotowań. Zawartość opakowania wystarczy podgrzewać na średnim ogniu przez 11-12 minut, od czasu do czasu mieszając. Mrożonki od FRoSTY są nie tylko gwarancją niebanalnego smaku, ale też naturalnych składników.
O tym, dlaczego mrożone dania gotowe to dobra alternatywa dla tych, którzy na równi cenią smak i skład, mówi dietetyk- Anna Radowicka:
Mrożone dania to świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie obiadu czy kolacji, a chcą zjeść ciepły posiłek. Warto włączyć go do naszego codziennego menu- jest on bardzo ważny dla układu pokarmowego! Dostarcza nam nie tylko kalorii zawartych w produktach, z których został przyrządzony, ale i ciepła, czyli energii. Jest też bardziej sycący, co oznacza, że szybciej zaspokoi nasz głód.
Dzięki mrożeniu zachowujemy w jedzeniu witaminy i składniki mineralne. Najważniejsze jest, aby w żywności dostarczać sobie tych elementów, których potrzebujemy, dlatego duże znaczenie ma jej skład- im krótszy, tym lepszy. Najlepiej bez żadnych dodatków do żywności- takie dania zapewnia m.in. FRoSTA. Poza składem, warto pamiętać o odpowiednim przechowywaniu.
Zaskakującym dla wielu może być fakt, że zamrożonego jedzenia nie należy rozmrażać w temperaturze pokojowej. Dzięki rozmrażaniu dań bezpośrednio na patelni, oszczędzamy nie tylko czas, ale przede wszystkim działamy na korzyść naszego zdrowia.
Podsumowując - dania mrożone o prostym składzie, bez dodatków do żywności i odpowiednio przechowywane, stanowią źródło wszelkich niezbędnych witamin i minerałów, a przy tym pozwalają zaoszczędzić mnóstwo czasu. I, co najważniejsze, przynoszą wiele korzyści dla naszej diety! Ze względu na zawartość w nich białka, tłuszczu oraz węglowodanów polecam spożywać je na obiad lub kolację.
Po drugie, prosta receptura
Skład produktów FRoSTY jest w pełni zrozumiały bo znajduje się w nim tylko to, co można znaleźć w lodówce czy szafce przeciętnego konsumenta. Na próżno szukać glutaminianu sodu czy skrobi modyfikowanej. Ponadto, na stronie http://www.frostafoodtracker.pl/ można wpisać kod z opakowania produktu i poczytać o kraju pochodzenia jego składników.
Nadesłał:
dominika.kac
|