Jak stosować sól himalajską


2015-06-18
Lekarze i dietetycy na każdym kroku przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem soli, gdyż może to prowadzić do wielu chorób, zwłaszcza nadciśnienia i chorób serca.
Warto jednak wiedzieć, iż na rynku mamy obecnie duży wybór różnych rodzajów soli. Która z nich jest najlepsza?

Sól morska

Uważana jest za najcenniejszą, gdyż zawiera bardzo dużo cennych dla zdrowia minerałów. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem jodu niezbędnego do prawidłowej pracy tarczycy.

Sól himalajska

Od dobrych kilku lat można ją nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, a obecnie również w zwykłych marketach. Sól himalajska jest prawdziwą skarbnicą minerałów. Sól himalajska zasługuje na szczególną uwagę, gdyż posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim odpowiada za prawidłową gospodarkę wodną w naszym organizmie, zapobiega powstawaniu skurczy mięśni, wpływa na regulowanie ciśnienia krwi, oczyszcza organizm z toksyn oraz poprawia ogólną odporność organizmu. Oczywiście właściwości soli himalajskiej jest dużo więcej, warto poczytać o tym w artykule: Sól himalajska właściwości


Jak spożywać sól

Dzienna dawka soli nie powinna przekraczać jednej płaskiej łyżeczki - tak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Warto jednak pamiętać o tym, iż bardzo dużo soli ukrytej jest w niemal każdym produkcie  spożywczym. Im więcej spożywamy produktów przetworzonych, tym mniej soli powinniśmy stosować.
 
Można ją przecież zastąpić ziołami, które nie tylko urozmaicą nasze potrawy, ale również mają korzystny wpływ na nasze zdrowie.
 
Autor: Poradnik domowy 

Nadesłał:

easylife

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl