Finalistka Top Chefa gotowała z Victorią Cymes


Finalistka Top Chefa gotowała z Victorią Cymes
2018-02-28
Producent jednodniowych soków Victoria Cymes zaprosił do współpracy finalistkę 5. edycji Top Chefa - Sandrę Kotowicz, która przygotowała wyjątkowe przepisy specjalnie dla Victorii Cymes i pokazała, jak innowacyjnie wykorzystać te składniki we współczesnej kuchni.

Utalentowana szefowa kuchni na początku lutego poprowadziła warsztaty kulinarne, zorganizowane przez firmę Victoria Cymes. Ich głównymi bohaterami były świeże soki marchwiowe i marchwiowo-selerowe Cymes z Pojezierza Wałeckiego oraz owoce jabłoni domowej z upraw ekologicznych. W spotkaniu udział wzięli znani blogerzy kulinarni, przedstawiciele mediów oraz Weronika Książkiewicz - ambasadorka marki.

 

- Jako firma produkująca świeże jednodniowe soki chcieliśmy podzielić się naszą wiedzą i pokazać konsumentom, jak produkty z upraw ekologicznych, wytwarzane tradycyjnymi metodami, mogą urozmaicić nasz jadłospis - mówi Lech Krukowski, prezes firmy Victoria Cymes. - Te kilka godzin wspólnego gotowania z pewnością pogłębiło wiedzę i pokazało, dlaczego warto wybierać naturalne produkty ze sprawdzonych źródeł i od rzetelnych producentów - dodaje.

 

W ramach spotkania Sandra Kotowicz przeprowadziła niecodzienny pokaz kulinarny. Finalistka piątej edycji programu Top Chef mimo młodego wieku posiada ogromne doświadczenie: pracowała między innymi w kilku restauracjach oznaczonych gwiazdką Michelin, a także w restauracji Gordona Ramseya w Londynie. Odbyła też staż w El Celler de Can Roca, w 2015 roku uznanej za najlepszą restaurację na świecie.

 

Ekologiczne menu Sandry Kotowicz

Specjalnie na te warsztaty Sandra Kotowicz ułożyła przepisy na wyjątkowe dania, oparte na ekologicznych składnikach. Pod jej czujnym okiem zaproszeni goście przygotowali: sałatkę z kompresowanych ogórków i Granny Smith w soku jabłkowym, karmelizowanego kurczaka z cytrynowym szpinakiem i puree marchwiowo-selerowym oraz jabłkowy pudding z tapioki z miętą i duszoną antonówką w trawie cytrynowej.

Wspólnie gotując i degustując efekty swojej pracy goście zdobywali wiedzę na temat zdrowego stylu życia oraz roli warzyw i owoców w naszej diecie. Przekonali się też, że włączając do naszego jadłospisu naturalne składniki, zyskujemy nie tylko solidną porcję witamin, mikro i makroelementów, ale też odkrywamy zupełnie nowe smaki. 

Przepisy autorstwa Sandry Kotowicz, ułożone specjalnie dla Victorii Cymes:

Sałatka z kompresowanych ogórków i Granny Smith w soku jabłkowym

Danie przygotowane z użyciem ekologicznych jabłek

Składniki na 6 porcji:

- 2 długie ogórki

- 1,5 jabłka granny smith

- 1 opakowanie roszponki

- 30 ml oliwy z oliwek

- 1 limonka

- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek ekologicznych

Ogórki pokroić na cienkie plastry. Jabłka pokroić na ćwiartki, wydrążyć środek, cienko pokroić i zamarynować w soku z limonki. Wycisnąć sok z jabłek ekologicznych, zalać nim ogórki i jabłka Granny Smith, po czym kompresować przez minutę przy użyciu pakowarki próżniowej. Całość połączyć z roszponką oraz oliwą z oliwek.

Karmelizowany kurczak z cytrynowym szpinakiem i puree marchwiowo - selerowym

Danie przygotowane z użyciem świeżego soku marchwiowo-selerowego Cymes z Pojezierza Wałeckiego, wytwarzanego tradycyjnymi metodami.

Składniki na 6 porcji:

- 3 duże filety z kurczaka

- 2 cytryny

- 100 g szpinaku baby

- 4 marchewki

- 1/2 selera (korzeń)

- 100 ml soku marchwiowo- selerowego Cymes

- 1 cebula

- 100 g masła

- 50 g miodu

- 500 ml mleka

- łyżka oleju roślinnego

- pieprz grubo mielony

- sól

Filet z kurczaka oczyścić i wrzucić do zimnego roztworu solnego na około godzinę. Następnie osuszyć, rozgrzać olej roślinny na patelni, doprawić mięso szczyptą soli i pieprzu. Dodać łyżkę miodu do karmelizacji. Smażyć przez kilka minut z każdej strony, następnie piec w piekarniku przez 6-7 minut w temperaturze 180°C.

Szpinak sparzyć w osolonej, wrzącej wodzie i odcedzić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, dodać szpinak oraz odrobinę soku z cytryny oraz świeżo startą skórkę. Przyprawić solą i pieprzem. Marchew i seler obrać i pokroić na małe kawałki. Gotować do miękkości w osolonej wodzie, połączonej z mlekiem 50/50. Całość odcedzić, miksować w blenderze dodając soku selerowo - marchwiowego. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodać łyżkę zimnego masła.

Jabłkowy pudding z tapioki z miętą i duszoną antonówką w trawie cytrynowej

Danie przygotowane z użyciem ekologicznych owoców jabłoni domowej 

Składniki na 6 porcji:

- 600 ml mleka migdałowego

- 400 ml wody

- 125 g tapioki

- 2 sztuki trawy cytrynowej

- pęczek mięty

- 2 jabłka ekologiczne

- 50 ml syropu klonowego

Jabłka ekologiczne obrać, pokroić w kostkę i dodać do garnka wraz z rozbitą trawą cytrynową, syropem klonowym i odrobiną wody. Następnie dodać pozostałą ilość wody oraz mleko migdałowe i tapiokę. Gotować na średnim ogniu przez kilkanaście minut, co chwilę mieszając, do uzyskania przezroczystego koloru tapioki. Serwować wystudzone
z listkami świeżej mięty.


Ostatnio dodane artykuły:

Gorący trend 2024 w medycynie estetycznej – REGENERACJA! Gorący trend 2024 w medycynie estetycznej – REGENERACJA!
Zatrzymać upływ czasu – to marzenie większości z nas. Piękne, ale czy realne? Naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzą nowoczesne zabiegi medycyny estetycznej, które kładą nacisk na rewitalizację oraz regenerację skóry.

Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów
Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, a słońce coraz rzadziej rozpieszcza nas swoimi promieniami zwiastując jesienną aurę, warto zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie od środka.

Obrót to dopiero początek. Debiut polskiej bazy obrotowej Avionaut IQ Orbit Obrót to dopiero początek. Debiut polskiej bazy obrotowej Avionaut IQ Orbit
Polski producent fotelików samochodowych Avionaut prezentuje swój najnowszy produkt - bazę obrotową IQ Orbit.

Najczęstsze przyczyny ingerencji w nasz wygląd Najczęstsze przyczyny ingerencji w nasz wygląd
Jakie są najczęstsze przyczyny ingerencji w wygląd?

Polki pragną zmian Polki pragną zmian
Jak zaakceptować siebie i odnaleźć wsparcie w walce z kompleksami?

więcej »

Najczęściej czytane artykuły:

Gorący trend 2024 w medycynie estetycznej – REGENERACJA! Gorący trend 2024 w medycynie estetycznej – REGENERACJA!
Zatrzymać upływ czasu – to marzenie większości z nas. Piękne, ale czy realne? Naprzeciw naszym oczekiwaniom wychodzą nowoczesne zabiegi medycyny estetycznej, które kładą nacisk na rewitalizację oraz regenerację skóry.

Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność i dla mocnych, zdrowych zębów
Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, a słońce coraz rzadziej rozpieszcza nas swoimi promieniami zwiastując jesienną aurę, warto zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie od środka.

Obrót to dopiero początek. Debiut polskiej bazy obrotowej Avionaut IQ Orbit Obrót to dopiero początek. Debiut polskiej bazy obrotowej Avionaut IQ Orbit
Polski producent fotelików samochodowych Avionaut prezentuje swój najnowszy produkt - bazę obrotową IQ Orbit.

więcej »