Ekologiczny olej z zarodków rzepaku
Pola rzepaku, którego kwiaty mają charakterystyczny żółty kolor, wpisały się na stałe w krajobraz Polski – nic w tym dziwnego – jego uprawy zajmują 95% powierzchni upraw wszystkich roślin oleistych.
Z nasion rzepaku tłoczy się jeden z najzdrowszych olejów na świecie, który niestety nie jest zbyt doceniany na polskich stołach. Najwyższy czas to zmienić, bo dobrej jakości olej rzepakowy, taki jak ekologiczny olej z zarodków rzepaku Olandia firmy Złoto Polskie, to prawdziwa skarbnica zdrowia i urody. Olej z zarodków rzepaku tłoczony jest na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych z klasyfikowanych najlepszych ziaren, pozbawionych gorzkiej okrywy nasiennej.
|
Dlaczego olej rzepakowy?
Przede wszystkim olej rzepakowy ma jeden z najniższych poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych (zaledwie 7%), które są niekorzystne dla naszego organizmu, za to wysoki poziom kwasów jednonienasyconych oraz jedną z najwyższych wśród olejów zawartość pożądanego kwasu omega-3 (kwas alfa-linolenowy).
Bardzo ważnym argumentem przemawiającym za włączeniem oleju rzepakowego do diety jest także optymalny stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 (2:1). Dzięki temu olej rzepakowy pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, pozwala także zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i cukrzycę typu II. Organizm potrzebuje tych kwasów również do utrzymania prawidłowego funkcjonowania serca i układu krwionośnego, pracy nerek, kondycji skóry. Ale nie potrafi ich wytworzyć samodzielnie.
W oleju rzepakowym znajduje się także witamina E (witamina młodości), K (pełni ważną funkcję w krzepnięciu krwi i metabolizmie kości) i karotenoidy, które są prekursorami witaminy A, biorącej udział w procesie widzenia i wpływającej na stan błon śluzowych i skóry.
Jest on także bogatym źródłem steroli roślinnych pomagających utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Zawiera też polifenole, które są silnymi antyoksydantami.
W najnowszej piramidzie zdrowego żywienia opracowanej na Uniwersytecie Harvarda oleje trafiły do najszerzej zalecanych produktów spożywczych w codziennej diecie. Naukowcy uznali, że większość ludzi ma szerszy dostęp do dobrych olejów roślinnych niż do tłustych ryb morskich czy orzechów, które też są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno czy na ciepło?
Olej rzepakowy tłoczony na zimno, mimo swoich walorów zdrowotnych, nie zawsze spełnia wymagania jakościowe konsumenta. Po tłoczeniu na zimno jego barwa, smak i zapach pozostawiają wiele do życzenia. Oleje takie często są brunatne o charakterystycznym ostrym smaku. Odmienna sytuacja jest w przypadku olejów rafinowanych (wysoko przetworzonych), które nie mają wartości prozdrowotnych, jednak w wyniku intensywnego przetwarzania nie posiadają dyskwalifikującej barwy, smaku i zapachu.
Do niedawna konsument miał bardzo ograniczony wybór. Na szczęście wraz z wejściem na rynek olejów Olandia firmy Złoto Polskie sytuacja diametralnie się zmieniła.
Złoto Polskie – nowatorska technologia tłoczenia na zimno z zarodków rzepaku
Firma Złoto Polskie stworzyła innowacyjną metodę produkcji oleju rzepakowego spełniającego wszystkie wymagania świadomego konsumenta: zapewniając produkt tłoczony na zimno o idealnej barwie i wyjątkowo delikatnym smaku i zapachu. Otrzymane oleje nie są poddane rafinacji, dzięki czemu zawierają, oprócz lipidów, także wiele innych drogocennych substancji, takich jak witaminy, polifenole, tokoferole, skwalen i karotenoidy.
W procesie tłoczenia została wyeliminowana łuska – materiałem do tłoczenia są zawarte w nasionku liścienie i zarodek, które zawierają większość oleju z ziarna, ale nie zawierają substancji antyżywieniowych. Usunięcie okrywy znacznie podwyższa jakość oleju i pozwala uzyskać najwyższej klasy olej bez procesu rafinacji.
Dlaczego uniwersalny olej z zarodków rzepaku Olandia?
Ekologiczny olej z zarodków rzepaku Olandia to najwyższej jakości ekologiczny olej rzepakowy tłoczony na zimno przy użyciu innowacyjnej technologii. Ekologiczny olej rzepakowy Olandia jest wytłoczony z zarodków nasion rzepaku pochodzących z upraw ekologicznych, to znaczy uprawianych bez użycia środków chemicznych. W rolnictwie ekologicznym używanie nawozów chemicznych, pestycydów syntetycznych jest całkowicie zabronione. Tłoczenie z najcenniejszych części nasion pozwoliło uzyskać olej o wyjątkowych właściwościach.
Olej uniwersalny o lekko orzechowym smaku, bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-3, idealnie nadaje się do codziennego stosowania w kuchni. Doskonały zarówno do potraw na zimno, jak i na ciepło. Polecany szczególnie do sałatek, surówek, sosów, dressingów, majonezów, past kanapkowych, past serowych, kasz, ziemniaków, ale może być również stosowany do gotowania, smażenia i pieczenia.
Ekologiczny, uniwersalny olej z zarodków rzepaku Olandia jest dostępny w sklepach Carrefour, w sklepach ze zdrową żywnością, m.in. sieci ekologicznych delikatesów Organic Farma Zdrowia oraz w sklepie internetowym sklep.zlotopolskie.pl, w cenie około 19 złotych za opakowanie o pojemności 0,5 litra.