Dhal – idealna rozgrzewająca zupa na jesień


Dhal – idealna rozgrzewająca zupa na jesień
2018-12-20
Niezwykle popularna, intensywna w kolorze i smaku, zupa dhal to taka bliskowschodnia pomidorówka. Ponieważ każdy przyrządza ją trochę inaczej, istnieją jej niezliczone wariacje. Łączy je pokrewny z curry smak oraz sposób przyrządzenia – szybko, wygodnie, w jednym garnku.

Proponujemy jej gęstą, sycącą wersję z dodatkiem cieciorki oraz znajomego smaku pomidorów.

To rozgrzewające i zdrowe danie doskonale sprawdza się zarówno jako podstawa zróżnicowanego obiadu, jak i bez żadnych dodatków. Poza kilkoma minutami, które spędzisz krojąc cebulę i czosnek, zupa dhal właściwie robi się sama. Co więcej, z każdym dniem nabiera lepszego smaku! Eksperymentuj i próbuj różnych kombinacji, wypełniając swoją kuchnię aromatami Orientu.

Składniki:

·         łyżka oleju kokosowego do smażenia

·         2 średnie cebule (pokrojone w kostkę)

·         4-5 ząbków czosnku (drobno pokrojonych lub przeciśniętych przez praskę)

·         1-2 łyżki świeżo startego imbiru

·         pół łyżeczki chilli w płatkach lub z młynka

·         1 łyżeczka kuminu/kminu rzymskiego

·         pół łyżeczki nasion kolendry

·         2 łyżeczki mielonej kurkumy

·         1 łyżeczka przyprawy garam masala (lub odrobinę więcej pozostałych przypraw)

·         3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy

·         puszka krojonych pomidorów

·         puszka ciecierzycy w zalewie (np. marki Jasmeen)

·         puszka mleka kokosowego

·         500 ml bulionu lub wody

·         sok z połowy cytryny

·         sól, pieprz do smaku

·         kilka garści świeżego szpinaku (opcjonalnie)

·         świeża kolendra do przystrojenia (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

·         Na dnie dużego garnka rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, imbir oraz chilli i smaż je przez kilka minut, aż po kuchni roztoczy się intensywny zapach.

·         Dodaj przyprawy: kurkumę, kolendrę, kumin i garam masala i dokładnie wymieszaj.

·         Dodaj soczewicę, pomidory, mleko kokosowe oraz wodę lub bulion. Po wymieszaniu dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozwól potrawie gotować się na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż soczewica zmięknie, a całe danie nabierze gęstości.

·         Dodaj odsączoną ciecierzycę, sok z cytryny oraz szpinak. Mieszaj kilka minut. Podawaj z ryżem, chlebkiem naan, posypaną świeżą kolendrą lub bez żadnych dodatków!

Nadesłał:

38PR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl