Dhal – idealna rozgrzewająca zupa na jesień
Niezwykle popularna, intensywna w kolorze i smaku, zupa dhal to taka bliskowschodnia pomidorówka. Ponieważ każdy przyrządza ją trochę inaczej, istnieją jej niezliczone wariacje. Łączy je pokrewny z curry smak oraz sposób przyrządzenia – szybko, wygodnie, w jednym garnku.
Proponujemy jej gęstą, sycącą wersję z dodatkiem cieciorki oraz znajomego smaku pomidorów.
To rozgrzewające i zdrowe danie doskonale sprawdza się zarówno jako podstawa zróżnicowanego obiadu, jak i bez żadnych dodatków. Poza kilkoma minutami, które spędzisz krojąc cebulę i czosnek, zupa dhal właściwie robi się sama. Co więcej, z każdym dniem nabiera lepszego smaku! Eksperymentuj i próbuj różnych kombinacji, wypełniając swoją kuchnię aromatami Orientu.
Składniki:
· łyżka oleju kokosowego do smażenia
· 2 średnie cebule (pokrojone w kostkę)
· 4-5 ząbków czosnku (drobno pokrojonych lub przeciśniętych przez praskę)
· 1-2 łyżki świeżo startego imbiru
· pół łyżeczki chilli w płatkach lub z młynka
· 1 łyżeczka kuminu/kminu rzymskiego
· pół łyżeczki nasion kolendry
· 2 łyżeczki mielonej kurkumy
· 1 łyżeczka przyprawy garam masala (lub odrobinę więcej pozostałych przypraw)
· 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy
· puszka krojonych pomidorów
· puszka ciecierzycy w zalewie (np. marki Jasmeen)
· puszka mleka kokosowego
· 500 ml bulionu lub wody
· sok z połowy cytryny
· sól, pieprz do smaku
· kilka garści świeżego szpinaku (opcjonalnie)
· świeża kolendra do przystrojenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
· Na dnie dużego garnka rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek, imbir oraz chilli i smaż je przez kilka minut, aż po kuchni roztoczy się intensywny zapach.
· Dodaj przyprawy: kurkumę, kolendrę, kumin i garam masala i dokładnie wymieszaj.
· Dodaj soczewicę, pomidory, mleko kokosowe oraz wodę lub bulion. Po wymieszaniu dopraw do smaku solą i pieprzem. Pozwól potrawie gotować się na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż soczewica zmięknie, a całe danie nabierze gęstości.
· Dodaj odsączoną ciecierzycę, sok z cytryny oraz szpinak. Mieszaj kilka minut. Podawaj z ryżem, chlebkiem naan, posypaną świeżą kolendrą lub bez żadnych dodatków!
Nadesłał:
38PR
|