Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?


Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
2018-03-29
Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu. Czym są antyoksydanty oraz które warzywa, owoce i soki są ich dobrym źródłem, podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

 

Co powoduje, że organizm potrzebuje oczyszczenia?

 – Organizm ludzki często narażony jest na zwiększoną liczbę wolnych rodników, które negatywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wolne rodniki powstają w komórkach naszego organizmu, ale również dostarczane są z zewnątrz poprzez zanieczyszczone środowisko, dym tytoniowy i inne źródła. Posiadamy pewne mechanizmy obronne, ale jeżeli wolnych rodników jest w nadmiarze nasz organizm nie jest w stanie uruchomić sprawnie działających mechanizmów antyoksydacyjnych i pojawia się stres oksydacyjny, który sprzyja rozwojowi różnych chorób na przykład: nowotworów, chorób układu nerwowego, zaburzenia odporności, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca – tłumaczy dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.

 

Czym są antyoksydanty?

Sposobem na neutralizację wolnych rodników są właśnie antyoksydanty. Antyoksydanty zwane także przeciwutleniaczami, są to związki chemiczne, które mogą być dostarczane wraz z pożywieniem. Do najważniejszych antyoksydantów zalicza się witaminy: A, C, E, beta-karoten, selen oraz flawonoidy – wyjaśnia prof. Stoś.

 

W jakich produktach można znaleźć antyoksydanty?

Warzywa, owoce, a także przetwory z nich pochodzące, na przykład soki, mogą dostarczać wielu antyoksydantów. Spożywając paprykę, pomidory, brokuły, kapustę, zieloną pietruszkę, a także owoce cytrusowe, czarną porzeczkę, truskawkę czy aronię dostarczymy do naszego organizmu witaminę C. Dobrym sposobem na uzupełnienie witaminy C może być również szklanka soku pomarańczowego, także tego dostępnego w kartonach. Około 200 ml soku pomarańczowego zabezpiecza ok. 50%-60% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Niektóre warzywa np. papryka czerwona i zielona pietruszka zawierają witaminę E. Witamina ta pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Beta-karotenu (prowitamina A) dostarczają czerwone i pomarańczowe warzywa oraz owoce, jak np. marchew, papryka, dynia, mango, morele. Zapotrzebowanie na witaminę A, wynosi 800 µg dziennie na osobę. Można dostarczyć je pijąc np. szklankę soku marchwiowego. Warto także wspomnieć o flawonoidach, które występują w produktach kolorowych. Warto wyróżnić te o barwie czerwonej i fioletowej, takich jak np.: aronia, czarna porzeczka, papryka czerwona, pomidory oraz brokuły, a także w sokach z nich otrzymanych oraz w mętnym soku jabłkowym – podkreśla prof. Stoś.

 

W walce z wolnymi rodnikami i skutkami ich negatywnego działania w organizmie, największym sprzymierzeńcem jest właśnie prawidłowa dieta, bogata w warzywa, owoce, a także soki będące bogatym źródłem antyoksydantów. Dlatego pocieszający jest fakt, że 61% badanych mam wie, że jedną z korzyści diety bogatej w warzywa, owoce, a także soki jest to, że niektóre z tych produktów posiadają właściwości przeciwutleniające, czyli neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników[1]. Jednak istotne jest, aby wiedza znajdowała swoje odniesienie również w praktyce. Dlatego należy zwracać szczególną uwagę na prawidłowe nawyki żywieniowe takie jak na przykład właściwa porcja warzyw, owoców i soków każdego dnia.

 
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

[1] Raport z badania ilościowego IQS dla Michael Bridge, marzec 2018 r. Badanie CAWI Panel, ogólnopolska, matki dzieci uczęszczających do szkoły podstawowej, klasy 2-3, N=203

Ostatnio dodane artykuły:

Axis wprowadza na rynek czujniki środowiskowe, które wspierają ekonomiczny dozór wizyjny
Axis Communications wprowadza pierwsze czujniki środowiskowe AXIS D6210 Air Quality Sensor i AXIS D6310 Air Quality Sensor. Nowe czujniki łatwo integrują się z istniejącymi systemami, umożliwiając monitorowanie jakości powietrza, wykrywanie dymu tytoniowego i pary z e-papierosów.

Tesori d’Oriente Ayurveda – Zmysłowa podróż inspirowana Indiami Tesori d’Oriente Ayurveda – Zmysłowa podróż inspirowana Indiami
Odkryj harmonię ciała i ducha, zanurz się w przyjemności ajurwedyjskiej pielęgnacji z linią Ayurveda

MODELUJĄCO I WYSZCZUPLAJĄCO MODELUJĄCO I WYSZCZUPLAJĄCO
MODELUJĄCO I WYSZCZUPLAJĄCO CZYLI ANTYCELLULITOWO

Jak wspierać organizm w walce z chorobami cywilizacyjnymi? Jak wspierać organizm w walce z chorobami cywilizacyjnymi?
Stres, zanieczyszczone środowisko, niezdrowa dieta oraz siedzący tryb życia sprawiają, że choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, otyłość, nadciśnienie, choroby serca czy depresja, dotykają coraz większą część społeczeństwa.

Aromatyczny rytuał piękna inspirowany Japonią Aromatyczny rytuał piękna inspirowany Japonią
Tesori d’Oriente Japanese Rituals – Aromatyczny rytuał piękna inspirowany Japonią – Odkryj harmonię ciała i ducha, zanurz się w przyjemności japońskiej pielęgnacji z linią Japanese Rituals

więcej »

Najczęściej czytane artykuły:

Axis wprowadza na rynek czujniki środowiskowe, które wspierają ekonomiczny dozór wizyjny
Axis Communications wprowadza pierwsze czujniki środowiskowe AXIS D6210 Air Quality Sensor i AXIS D6310 Air Quality Sensor. Nowe czujniki łatwo integrują się z istniejącymi systemami, umożliwiając monitorowanie jakości powietrza, wykrywanie dymu tytoniowego i pary z e-papierosów.

więcej »