Czego jeszcze nie wiesz o soku pomidorowym?
KOMENTARZ: dr hab. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Pomidory charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych. Wraz z końcem sezonu letniego, kiedy ich dostępność jest ograniczona wcale nie trzeba z nich rezygnować. Warto sięgać po niskoprzetworzone produkty z nich powstałe, np. soki, które podobnie jak pomidory są źródłem wielu składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Witaminy i składniki mineralne
Sok pomidorowy zawiera m.in potas, który pomaga we właściwym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego oraz wspiera utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi. 100 ml soku pomidorowego dostarcza 260 mg potasu, co stanowi 13% referencyjnej wartości dziennego spożycia tego składnika mineralnego. Sok ten wyróżnia się także wysoką zawartością folianów oraz witamin, w tym np.: B6, która m.in. pomaga we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspiera produkcję czerwonych krwinek. Ponadto pomidory w ponad 90% składają się z wody, dlatego są uważane za produkty niskokaloryczne. Szklanka soku pomidorowego zawiera tylko 26 kcal – przy czym taką liczbę kalorii można spalić podczas kilkuminutowego szybkiego spaceru.[1]
Cenny składnik – likopen!
Zarówno pomidory jak i soki pomidorowe są produktami bogatymi w cenny dla zdrowia karetonoid – likopen, który jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy – wyróżnia się działaniem antynowotworowym, jak potwierdzają badania, wysokie spożycie likopenu może wpływać zapobiegawczo na ryzyko zachorowania m.in. na raka szyjki macicy i prostaty[2]. Obniża także ciśnienie krwi oraz wspomaga krążenie. Warto wspomnieć, że pod wpływem obróbki termicznej zwiększa się biodostępność likopenu, dlatego na przykład w pasteryzowanych sokach pomidorowych jego aktywność wzrasta 2-3-krotnie.
Właściwe połączenie
Aby to, co w dobre w pomidorach i w sokach pomidorowych w pełni mogło korzystnie wpływać na nasz organizm ważne jest także to, z jakimi innymi produktami je łączymy. Na przykład, nie każdy wie, że jeśli zjemy pomidora z ogórkiem, to nie dostarczymy organizmowi całej witaminy C zawartej w pomidorze. Dlaczego? Bowiem, ogórek, mimo tego, że jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych, to zawiera również silnie działający enzym (askorbinazę), który utlenia kwas askorbinowy, niszczący witaminę C. Już jedna łyżeczka soku z surowego ogórka wystarczy, aby zniszczyć witaminę C zawartą w kilku litrach soku pomidorowego! Dlatego warto jeść ogórki, ale pamiętać o nie łączeniu ich z pomidorami. Aby zminimalizować utratę witamin zawartych w pomidorach, warto skropić je odrobiną oliwy z oliwek, która działa ochronnie na witaminę C i dodatkowo zwiększa wchłanianie z nich likopenu[3].
Szklanka soku jako jedna porcja
Warto podkreślić, że szklanka soku, także tego pomidorowego (ok 200 ml) może stanowić jedną z 5 porcji warzyw lub owoców, które powinniśmy spożywać każdego dnia. Soki bez względu na ich rodzaj, pochodzą z warzyw i owoców, dlatego tak jak te produkty stanowią, cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów, a także substancji wspierających działania antyoksydacyjne. Spożywanie soków ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie – zawarte w nich witaminy, sole mineralne i inne fitoskładniki regulują procesy zachodzące w organizmie, odgrywają istotną rolę w profilaktyce wielu chorób, a także wzmacniają odporność organizmu. W opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia, Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, podstawę stanowią warzywa i owoce, a jedną ich porcją może być właśnie szklanka soku, także soku pomidorowego.
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizator Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.
Ostatnio dodane artykuły:
Axis wprowadza na rynek czujniki środowiskowe, które wspierają ekonomiczny dozór wizyjny
Axis Communications wprowadza pierwsze czujniki środowiskowe AXIS D6210 Air Quality Sensor i AXIS D6310 Air Quality Sensor. Nowe czujniki łatwo integrują się z istniejącymi systemami, umożliwiając monitorowanie jakości powietrza, wykrywanie dymu tytoniowego i pary z e-papierosów.
Tesori d’Oriente Ayurveda – Zmysłowa podróż inspirowana Indiami
Odkryj harmonię ciała i ducha, zanurz się w przyjemności ajurwedyjskiej pielęgnacji z linią Ayurveda
MODELUJĄCO I WYSZCZUPLAJĄCO
MODELUJĄCO I WYSZCZUPLAJĄCO
CZYLI ANTYCELLULITOWO
Jak wspierać organizm w walce z chorobami cywilizacyjnymi?
Stres, zanieczyszczone środowisko, niezdrowa dieta oraz siedzący tryb życia sprawiają, że choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, otyłość, nadciśnienie, choroby serca czy depresja, dotykają coraz większą część społeczeństwa.
Aromatyczny rytuał piękna inspirowany Japonią
Tesori d’Oriente Japanese Rituals – Aromatyczny rytuał piękna inspirowany Japonią – Odkryj harmonię ciała i ducha, zanurz się w przyjemności japońskiej pielęgnacji z linią Japanese Rituals
Najczęściej czytane artykuły:
Axis wprowadza na rynek czujniki środowiskowe, które wspierają ekonomiczny dozór wizyjny
Axis Communications wprowadza pierwsze czujniki środowiskowe AXIS D6210 Air Quality Sensor i AXIS D6310 Air Quality Sensor. Nowe czujniki łatwo integrują się z istniejącymi systemami, umożliwiając monitorowanie jakości powietrza, wykrywanie dymu tytoniowego i pary z e-papierosów.