W poszukiwaniu dietetycznej słodyczy


W poszukiwaniu dietetycznej słodyczy
2015-09-17
Szczupła sylwetka to marzenie wielu osób, zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Jak jednak zachować figurę, gdy wokół nas jest tyle słodkich pokus, których spożywanie szybko odbija się na obwodzie naszego pasa?

Okazuje się, że wcale nie musimy odmawiać sobie słodkości! Wystarczy zamienić niezdrowy biały cukier na jego dietetyczne substytuty, które nie tylko pozwolą nam zachować smukłą linię, ale również  posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Oto te najpopularniejsze:

Ksylitol

Inaczej zwany cukrem brzozowym to nic innego, jak alkohol cukrowy, pozyskiwany z brzozy. Warto wiedzieć, iż ksylitol cechuje się 14-krotnie niższym indeksem glikemicznym niż cukier, a także jest od niego o 40% mniej kaloryczny.  Jednak to nie koniec jego zalet. Ksylitol posiada bardzo wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak m.in.działanie bakteriobójcze, ułatwianie wchłaniania wapnia,  przeciwdziałanie rozwojowi drożdżaków, zmniejszanie łaknienia.

Stewia

Kolejny doskonały zamiennik cukru  białego – stewia.  Jest  to roślina o bardzo słodkich liściach, które suszy się i w formie sproszkowanej używa jako dodatek słodzący.  Jest ona 300 razy słodsza od cukru, a przy tym nie ma kalorii! Stewia posiada właściwości bakteriobójcze oraz dezynfekujące, korzystnie wpływa na naszą skórę, wspomaga także trawienie.

Syrop z agawy

Syrop uzyskiwany z kaktusa to kolejny zdrowy zamiennik cukru białego. W smaku przypomina rozrzedzony miód. Syrop z agawy jest bogaty w  inulinę , czyli naturalny probiotyk korzystnie wpływający na florę przewodu pokarmowego, a także wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz zapobiega zaparciom. Zawarty  w syropie z agawy błonnik doskonale wspomaga przemiany materii.

Syrop klonowy

Syrop ten pozyskiwany jest z pnia klonu, po odparowaniu wody z soku. Syrop klonowy charakteryzuje się słodkawym smakiem, mniejszą kalorycznością od cukru, a  oprócz tego  zawiera cenne dla zdrowia sole mineralne: potas, fosfor, magnez, wapń oraz mangan. Ponadto jest bogaty w witaminy z grupy B, kwas foliowy, niacynę oraz biotynę.

To jedynie kilka przykładów zdrowych zamienników cukru. Warto eksperymentować ze słodkimi dodatkami i całkowicie wykluczyć ten niezdrowy cukier z naszej diety, gdyż dzięki temu zyskamy nie tylko świetną figurę, ale również zdrowie.

Polecamy: Akademia Długowieczności 

 

 

 

Nadesłał:

JoannaS

Wasze komentarze (1):

  • avatar
    Moska90 , 2015-09-25 02:06:31

    Mimo wszystko to dalej cukier i będzie odkładał się w organizmie. Ja mam na to dobrą radę. Polecam stosowanie piperine. Mi pomaga i dzięki niej mogę jeść ile chcę. Poczytajcie sami http://katowice.naszemiasto.pl/artykul/piperyna-6-kg-w-miesiac,3485014,art,t,id,tm.html


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl