Witamina C - najpopularniejsza witamina na świecie
Witamina C jest składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w diecie. Korzystnie wpływa na odporność, przyspiesza gojenie się ran i zapobiega pojawianiu się siniaków. Poznaj pozostałe właściwości witaminy C, sprawdź, z czym wiąże się jej niedobór i dowiedz się, jakie pokarmy zawierają jej najwięcej.
Źródła witaminy C
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie Poradnik-Zdrowia.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.: |
Witamina C występuje przede wszystkim w żywności pochodzenia roślinnego. Znajdziemy ją w cytrynach, pomarańczach, grejpfrutach, truskawkach, jagodach, malinach, czarnych porzeczkach, żurawinach, jabłkach, melonach, kiwi i w ananasach. Dużą zawartością witaminy C wyróżniają się także papryka, natka pietruszki, kapusta, brukselka, szpinak, zielony groszek, cebula, pomidory, karczochy, kalarepa, brokuł oraz szparagi. Optymalna dzienna porcja kwasu askorbinowego to od 30 do 100 mg, w zależności od grupy wiekowej i płci. Co ważne, zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta w czasie wzmożonego wysiłku, w stanach zaburzeń jelitowych, w trakcie ciąży i karmienia piersią. Jeśli chcemy zadbać o przyswajanie odpowiedniej dawki substancji, warto stosować preparaty takie jak witamina C Swanson.
Witamina C – właściwości
Witamina C współuczestniczy w wielu procesach zachodzących w organizmie, na przykład bierze udział w wydzielaniu hormonów, w syntezie aminokwasów, ochronie innych witamin przed utlenieniem oraz w aktywacji kwasu foliowego. Niezwykle ważną funkcją witaminy C jest hamowanie powstawania nitrozoamin, czyli związków rakotwórczych. Kwas askorbinowy okazuje się niezbędny dla prawidłowego wchłaniania wapnia i transportu żelaza we krwi. Ponadto witamina C ułatwia wytwarzanie się ciał odpornościowych, ułatwia gojenie się ran i zrastanie kości. Uczestniczy też w metabolizmie tłuszczów, kwasów żółciowych i cholesterolu. Dodatkowo kwas askorbinowy zapobiega powstawaniu krwotoków, sińców oraz krwawieniu dziąseł. Wpływa też korzystnie na sprawność serca i układu krwionośnego, obniża ciśnienie krwi i wychwytuje wolne rodniki.
Skutki niedoboru kwasu askorbinowego
Wśród objawów niedoboru witaminy C można wyróżnić spadek odporności, szybkie męczenie się i bóle stawów. Groźniejszymi konsekwencjami przyswajania zbyt małej ilości kwasu askorbinowego są niedokrwistość, szkorbut, apatia, osłabienie naczyń włosowatych, powstawanie mikrowylewów, zaburzeń przemiany kwasów tłuszczowych i wytwarzania kolagenu.
Kosmetyki z witaminą C
Kwas askorbinowy odnajdziemy m.in. w składzie kosmetyków przeznaczonych dla cery z widocznymi zmarszczkami i przebarwieniami. Witamina C jest także składnikiem peelingów ujędrniających skórę i likwidujących rozstępy. Jako silny przeciwutleniacz substancja neutralizuje wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się naszej cery.
Warto pamiętać, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C jest największe spośród wszystkich witamin. Aby cieszyć się zdrowotnymi właściwościami kwasu askorbinowego, należy włączyć do swojej diety owoce i warzywa stanowiące bogate źródło tej substancji. Można również stosować suplementację albo używać kosmetyków zawierającą w składzie witaminę C.
Nadesłał:
JustynaZ
|